O nama

О нама

Најпознатија београдска посластичарница отворена је 1851. године , а Мустафа Пеливановић сигурно није ни сањао да ће његова ледена посластица бити хит у Београду и 2019. На стотине муштерија нас дневно посећује, јер су укус и мирис исти као што их памте генерације Београђана. Ледена кугла из „Пеливана“ је већ одавно постала дневна доза лета , а можемо се похвалити да су нам и Карађорђевићи били редовне муштерије.

У београдским архивама остало је записано да је прва Пеливанова посластичарница отворена те давне 1851. године код Стамбол капије. Радила је све до бомбардовања када је 6.априла 1941. године објекат сравњен са земљом.

Међутим, већ након неколико месеци власници су посластичарницу преселили у локал у Булевару где је остао до данас, а о овој послатичарници било је речи и у једном од најпопуларнијих дела Иве Андрића – “Знакови поред пута”. Старије муштерије памте и да се пре неколико деценија дневно продавало и по пола тоне сладоледа .

У међувремену су стасале неке нове генерације муштерија , баш као што су у рафове стигле и кугле другачијег мириса и укуса. Али, у „Пеливану“ с поносом истичу да су ванила, чоколада и лешник и после 166 година најтраженији. Рецепт је и даље тајна, што никог не чуди јер овој породици злата вреди.

У асортиману ове посластичарнице могу се наћи и оријентални колачи прављени по старој рецептури као што су кадаиф, тулумба, баклава, али и они новији који су популарни међу млађим генерацијама као што су  Мус малина, Пеливан колач, Тирамису, Чиз кејк… Неизоставни део су свакако лимунада и боза, који су још увек један од наших симбола.

Уколико још увек нисте бар једном у животу посетили посластичарницу “Пеливан”, сада је прави тренутак.

Уверићете се да у центру српске престонице постоји право слатко цаство које ће бар на тренутак старије генерације вратити у Београд какав је некада био. Уверићете се да је могуће очувати традицију скоро два века, а исто тако сачувати квалитет сваког производа и о њима се бринути баш као и првог дана. Уверићете се да не постоји “чудна” комбинација укуса када су у питању слаткиши, већ само нека нова – још боља.

Зато ваљда и трајемо 167 година, а надамо се да је ово само почетак!

sr_RS
en_GB sr_RS